Εκδήλωση με τίτλο : «Με το λόγο του Κ. Π .Καβάφη» θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.
Θα διαβαστούν επιλεγμένα ποιήματα του Κ. Καβάφη από μέλη και φίλους της ΠΛΕΑΜ.
Μελοποιημένα ποιήματα θα αποδώσει ο Γιάννης Κασσωτάκης. Στο πιάνο τον συνοδεύει ο Χρήστος Κατσίδης.
Συντονισμός – παρουσίαση : Γιώργος Μαυροειδής
Ώρα έναρξης : 21:00
Διοργάνωση Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου – Λαογραφικό Μουσείο – Περιφέρεια Κρήτης.
Στο γκρίζο τοπίο που μας περιβάλλει με τους πολέμους, το θάνατο και την καταστροφή να πλημμυρίζουν το βλέμμα μας και την ανηθικότητα να καταβάλλει την ψυχή μας, αναζητούμε απάγκιο στην Ποίηση, που κατά τον Μαγιακόφσκι δεν είναι καθρέφτης για να βλέπουμε μέσα του την εικόνα του κόσμου αλλά ένα σφυρί για να του δίνουμε μορφή και σχήμα.
Με αυτό το σκεπτικό η ΠΛΕΑΜ οργανώνει για το θέρος τρεις ποιητικές συναντήσεις με τη συμμετοχική σύμπραξη μελών και φίλων σε μια προσπάθεια να τροφοδοτήσει το νου με παραστάσεις, εικόνες, συμβολισμούς και μεταφορές, καθότι καθεμία δεν αποτελεί μόνο ένα λογοτεχνικό συμβάν αλλά βασικά ένα κοινωνικό γεγονός που στόχο έχει να αφυπνίσει και να απελευθερώσει τη φαντασία, δίνοντας μορφή, σάρκα και οστά στην αναζήτηση της συλλογικής ευθύνης.
Οι ποιητές Κωνσταντίνος Καβάφης, Μανώλης Αναγνωστάκης και Γιάννης Ρίτσος έχουν πολλά κι ενδιαφέροντα να μας πουν και να μας προτείνουν.
Ο Κων/νος Καβάφης γεννήθηκε το 1863 και πέθανε το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του (29 Απριλίου), στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην ίδια αυτή πόλη που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Ο ποιητικός του λόγος είναι λιτός, πυκνός, επιγραμματικός, πεζολογικός και ακριβολογικός. Στη θεματική του, ο μύθος και η ιστορία έχουν κυρίαρχη θέση. H αγαπημένη του ιστορική περίοδος είναι κυρίως η Ελληνιστική και αυτή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ανατολή (Πτολεμαίοι, Σέλευκοι, Kαίσαρ, Αντώνιος).
Τα ποιήματά του, ανάλογα με το θεματικό πεδίο, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες – φιλοσοφικά, ιστορικά και αισθησιακά .
Η ποιητική του Καβάφη ξάφνιασε τους συγκαιρινούς του με την ιδιοτυπία της, καθώς ήταν τόσο διαφορετική από τα ως τότε καθιερωμένα. Ποιήματα σύντομα, γραμμένα σε γλώσσα ανάμεικτη(δημοτική, λόγια, αρχαία), με στίχο χαλαρό κι ελεύθερο και κάποτε- κάποτε ομοιοκατάληκτο, με λεπτή ειρωνεία.
Ποιήματα με έντονη τη φιλοσοφική και υπαινικτική διάθεση, που δεν παρουσιάζουν μόνο την αίσθηση της παρακμής και της ματαιότητας αλλά και το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας.
Σήμερα η απήχηση της καβαφικής ποίησης τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους αναγνώστες της, είναι εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική, αν σκεφτούμε ότι ένας χρονικά παλαιός ποιητής, αναγιγνώσκεται με την ίδια αμεσότητα ενός σύγχρονου.
Ο Αλεξανδρινός που γράφει τα ποιήματά του στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή τον 21 ο αι., καθώς εκτιμάται δεόντως η χαμηλή φωνή του, ο σεβασμός στον άλλον, η λακωνική γραφή και η διαχρονική σοφία του.
Η ποίησή του έχει αποτελέσει αγαπημένο αντικείμενο μουσικής αναζήτησης πλειάδας Ελλήνων συνθετών από τον Δημήτρη Μητρόπουλο έως τους Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκη, Μ. Πλέσσα, Θ. Μικρούτσικο, Λ. Πλάτωνος, Δ. Παπαδημητρίου, κ.α.
Τρίτη 29 Ιουλίου 2025, στις 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης διαβάζουμε επιλεγμένα ποιήματα και σιγοτραγουδούμε τα μελοποιημένα με τους εξαίρετους μουσικούς Γιάννη Κασσωτάκη στο τραγούδι και Χρήστο Κατσίδη στο πιάνο!
Ήρεμα, χαμηλόφωνα, στοχαστικά, όπως ταιριάζει στον Ποιητή και τις περιστάσεις!