Skip to main content
Ανακοινώσεις

Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας – Έρευνα από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Από 18 Μαΐου, 2023Χωρίς σχόλια

Στο πλαίσιο κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο, που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4832/2021, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τα νησιωτικά επιμελητήρια και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) υλοποιεί συστημική δράση με τίτλο «Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας».

Η έρευνα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στόχος είναι να αποτελέσει μόνιμο εργαλείο καταγραφής, συστηματικής μελέτης και παρακολούθησης δεικτών νησιωτικής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στα χαρακτηριστικά της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, του κόστους του νησιωτικού επιχειρείν και άλλων κρίσιμων ζητημάτων που αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η έρευνα, που υλοποιείται ηλεκτρονικά (https://www.surveymonkey.com/r/islandentre), ξεκίνησε στις 15/2/2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31/5/2023.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, μεταξύ άλλων, τόσο στην 53η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Ζάκυνθο, στις 27 Μαΐου 2023, όσο και σε ειδική δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), στις 28 Ιουνίου 2023.

Η συμμετοχή νησιωτικών επιχειρήσεων από το σύνολο των νησιών της χώρας, θα καταστήσει την έρευνα ακόμη πιο επιτυχημένη και ακόμη πιο αντιπροσωπευτική. Ακόμη και ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην έρευνα από την περιοχή που εκπροσωπείτε, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τις ειδικότερες ανάγκες των νησιωτών.

 

Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) υλοποιεί έρευνα με αντικείμενο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τα νησιωτικά επιμελητήρια και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.). 

Διεξάγεται για πρώτη φορά στο σύνολο της νησιωτικής χώρας και στόχος είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ώστε να αποτελέσει μόνιμο εργαλείο καταγραφής, συστηματικής μελέτης και παρακολούθησης δεικτών νησιωτικής ανταγωνιστικότητας.

Μέσω της έρευνας, διερευνώνται τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του νησιώτη επιχειρηματία, το κόστος του νησιωτικού επιχειρείν και άλλων ειδικότερων προκλήσεων λόγω νησιωτικότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ειδικών πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Για αυτό το σκοπό, η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη.

Η διάρκεια της έρευνας είναι έως τις 31/5/2023 και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.surveymonkey.com/r/islandentre