Skip to main content
Δελτία Tύπου

Μέλος του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων ο Δήμος Αγίου Νικολάου

Από 27 Μαρτίου, 2024Χωρίς σχόλια

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Στέργιο Ατσαλάκη, συμμετείχε στο 3ο Forum ΣΠΑΥ 2024, με κεντρικό θέμα : «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις» – εκδήλωση – που διοργάνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού και φιλοξενήθηκε (11-12/3 2024) στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Μέσα από 9 τραπέζια διαλόγου έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων διαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης μέρας.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετείχαν Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και καταξιωμένοι και διακεκριμένοι ομιλητές, υπεγράφη, από συνολικά 97 Δήμους, η επίσημη διακήρυξη για την ίδρυση του πρώτου «Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία», την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος «αυτοδιοικητικός βραχίονας», για την πρόληψη σε θέματα πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση.

Στο πλευρό των Δήμων, αποφασίστηκε ότι θα βρίσκεται η επιστημονική ομάδα και μελετητές του ΣΠΑΥ συνδράμοντας τις προσπάθειες καταγραφής των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών για την Πολιτική Προστασία.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, χαρακτηρίζοντας κομβικό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης, υπογράμμισε, ότι το Δίκτυο μέσω της επιστημονικής του ομάδας και των μελετητών του ΣΠΥ, θα εκπονεί μελέτες οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων – Μελών και εν συνεχεία, θα κοινοποιούνται στην πολιτεία, όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά και για να είναι όλοι γνώστες – από το Υπουργείο, την περιφέρεια μέχρι και τους Εισαγγελείς – ότι εφεξής, δε θα είναι κανείς δήμαρχος κατηγορούμενος ότι δεν έπραξε τα δέοντα και τα απαραίτητα για να προστατεύσει τον τόπο του».