Skip to main content
Δημοτικές - Τοπικές Κοινότητες

Βρουχάς – Πλάκα

Από 11 Μαΐου, 202115 Ιουνίου, 2022Χωρίς σχόλια

Στο βουνό που βρίσκεται πάνω από τη λιμνοθάλασσα της Ελούντας είναι κτισμένος ο Βρουχάς. Στο χωριό φτάνει ο επισκέπτης μετά από μια σύντομη διαδρομή με πανοραμική θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου, που γίνεται μαγευτικότερη από τους ανεμόμυλους που είναι «παρατεταγμένοι» στην είσοδό του και τελευταία έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή τους. 

 

Βρουχάς

Το όνομα μάλλον προέρχεται από τη λέξη βρούχος που σημαίνει το μούγκρισμα, την έντονη βοή. Δεν αποκλείεται όμως το όνομα να προέρχεται και από το παρωνύμιο ή το οικογενειακό Βρουχάς. Στα συμβόλαια της μονής Αρετίου αναφέρεται σαν τοπωνύμιο από τις αρχές του 17ου αιώνα. Την εποχή της Ενετοκρατίας στην περιοχή υπήρχε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου (σώζονται ακόμα κάποια ερείπια). Το 1689, έγγραφο του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, γράφει για δυο παπάδες «εκ του χωρίου Βρουχά Μεραμπέλου» Απογράφεται για πρώτη φορά το 1834 (αναφέρεται σαν Vruka) και έχει 30 χριστιανικές οικογένειες. Το 1881 ο Βρουχάς έχει 338 κατοίκους, το 1900 είχε 494 κατοίκους και υπάγονταν στο Δήμο Φουρνής. Το 1920 είναι έδρα αγροτικού Δήμου με 461 κατοίκους.

Πλάκα
Ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο και πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο. Βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα στη δυτική ακτή της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Σήμερα εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με αξιόλογες τουριστικές μονάδες, όμορφα καταστήματα και γραφικές ταβέρνες.

 

Βρουχάς