Skip to main content
Δελτία Tύπου

Πρωτότυπες δράσεις επαυξημένης πραγματικότητας από τα summer school του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από 18 Ιουλίου, 2022Χωρίς σχόλια

Μια ξεχωριστή δράση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17/7 στα πλαίσια του 6ου summer school που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρώτο μέρος της ξεκίνησε στις 19:00 από την Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη με ξεναγό την επί 16 χρόνια εκπαιδευτικό Ηρώ Ποργιαζίδου, η οποία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της πονήματος δημιούργησε ένα παιχνίδι Επαυξημένης Πραγματικότητας με βάση την τοποθεσία και την εικόνα, με τίτλο “Αναζητώντας τον Ρούσο Κούνδουρο”. Το παιχνίδι αυτό είναι σχεδιασμένο στις εφαρμογές Actionbound και Blippar, ενώ ενσωματώθηκε σε αυτό ένα εισαγωγικό βίντεο animation το οποίο δημιουργήθηκε με τις εφαρμογές Plotagon και Doodle. Αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η οποία έχει στηριχθεί σε ένα πολύ σημαντικό τοπικό ήρωα το Ρούσσο Κούνδουρο, έναν ανθρωπιστή, ιδεολόγο, δημοκράτη, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που αγωνίσθηκε για τον Άγιο Νικόλαο, τη γενέτειρα του, με όλες του τις δυνάμεις. Στο τέλος του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στην εφαρμογή Blippar οι παίκτες μπορούν να δουν φωτογραφίες από γερμανικές στοές και πολυβολεία που υπάρχουν στην πόλη μας καθώς και από την είσοδο των Γερμανών στην περιοχή μας αλλά και την αληθινή μαρτυρία του Νίκου Εμμανουήλ Κόκκινη, ενός κατοίκου του Αγίου Νικολάου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν μαθητής και η μαρτυρία του υπάρχει σε ένα από τα ιστορικά βιβλία του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η δεύτερη δράση της Κυριακής έλαβε χώρα στο παρκάκι πάνω από τη λίμνη όπου εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε ένα ξεχωριστό «θεατρικό παιχνίδι» με συντονιστή τον Καθηγητή Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ Αντώνη Λενακάκη. Τους καθηγητές και εκπαιδευόμενους υποδέχτηκε και καλωσόρισε στην πόλη μας, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου κα Ευαγγελία Φανουράκη «είναι πολύ ευχάριστο για εμάς στον Δήμο Αγιου Νικολάου να υποδεχόμαστε ανθρώπους του πνεύματος όπως εσείς, να φέρνουμε ένα κομμάτι του πανεπιστημίου στις γειτονιές μας και ενθαρρυντικό για την παραπέρα πορεία και συνεργασία μας, που στην πρώτη αυτή ανοικτή δράση συμμετείχαν κι εκπαιδεύτηκαν πολίτες του Αγιου Νικολάου, στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης», τόνισε.

Η βραδιά έκλεισε με μια παρουσίαση σύντομων σύγχρονων έργων κλασικής κιθάρας από τον Αχιλλέα Μακράκη.

Σήμερα Δευτέρα 18/7 η ανοικτή στο κοινό δράση θα πραγματοποιηθεί στη Σπιναλόγκα και θα περιλαμβάνει πάλι δυο μέρη. Στο πρώτο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο νησί και την ιστορία του, διαδραστικά μέσω ενός ακόμα παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας που δημιούργησε η Ηρώ Ποργιαζίδου, ενώ στο δεύτερο θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Βικτόρια Χίσλοπ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παρακάτω διαλέξεις είναι ανοικτές – δωρεάν – στο κοινό κι είναι ο λόγος που ο Δήμος φιλοξενεί τα summer school, ώστε τόσο οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας αλλά και οποιοσδήποτε δημότης μας επιθυμεί, να έχει την δυνατότητα να βιώσει σεμινάρια και δράσεις του πανεπιστημίου Κρήτης.

18/07/2022 ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στη – ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop)
ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ 18 ΙΟΥΛΊΟΥ 2022 ΩΡΑ 15.00-18.00

19/07/2022 [10:00-11:00] Διάλεξη [4] Νέες Τεχνολογίες & Πολιτιστική Κληρονομιά: Gamification: Εισαγωγή/ Πρακτική Εφαρμογή
Γουγουλάκης Πέτρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Στοκχόλμης

20/07/2022 [10:00-11:00] Διάλεξη [5]: Πολιτιστική Κληρονομιά από την σκοπιά της μουσειοπαιδαγωγικής προσέγγισης.
Χουρδάκης Αντώνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

20/07/2022 [19.30-20.30] Διαδρομές Ζωής & Δημιουργικότητας ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ των ΑΝΩΓΕΙΩΝ

21/07/2022 [10:00-11:00] Διαδρομές Ζωής & Δημιουργικότητας Πολίτης Γιάννης Ζωγράφος Συντηρητής Ανακτόρου Κνωσού

 

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε κι εσείς να «παίξετε» στα διαδραστικά αυτά παιχνίδια και να βιώσετε μια διαφορετική ξενάγηση μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας.

Actionbound: Εξερευνώντας το φρούριο της Σπιναλόγκας

https://actionbound.com/bound/spinalonga

 

Actionbound: Αναζητώντας τον Ρούσο Κούνδουρο…

https://actionbound.com/bound/rousoskoundouros