Skip to main content
Δελτία Tύπου

“Ανατρέπονται τα σχέδια για την μεταφορά της λαϊκής όπως ακριβώς οδηγήθηκε ο Δήμαρχος στον Εισαγγελέα’’

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια στρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων στον Δήμο Αγίου Νικολάου από ΜΜΕ , ίσως γιατί την δημιουργία εντυπώσεων, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε συμπολίτες που δεν τους ενδιαφέρει η πραγματικότητα και η ουσία μέσω των social media να παραπληροφορούν τον πολίτη και να τον αποπροσανατολίζουν. Αλλά όταν η στρέβλωση των γεγονότων επαναλαμβάνεται τότε δεν είναι τυχαίο λάθος . Και ο νοών νοείτω .
Όπως ακριβώς ο δήμαρχος δεν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πριν λίγες μέρες έτσι και τώρα δεν ανατρέπονται τα σχέδια για την μεταφορά της λαϊκής αγοράς της πόλης .
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών αγορών μιλά για αναβολή της μεταφοράς και όχι για ανατροπή δηλαδή μη μεταφορά .
Τα γεγονότα και η εξέλιξή τους είναι γνωστή αλλά παρ’ ότι είναι γνωστά η διαστρεβλώσεις “πάνε σύννεφο” . “Πουλάνε’’ ως γνωστόν . Προκαλούν απαντήσεις, ανταπαντήσεις και πάει λέγοντας. Να υπάρχει υλικό και “τζέρτζελο” για να γεμίζουμε φύλα και ιστοσελίδες .
Προφανώς και δε θ αναφερθώ ξανά στο γιατί χωροθετήθηκε η λαϊκή στην νέα της θέση , που “ειρήσθω εν παρόδω’’ πληροί απολύτως τα κριτήρια του νέου νόμου περί λαϊκών αγορών ( Ν4849/2021 – ΦΕΚ 207Α , αρθ. 25 πσρ.3) , αλλά στην διαδικασία που επέλεξαν οι παραγωγοί και οι έμποροι της λαϊκής για να γίνει η μεταφορά .
Επειδή γνωρίζαμε τα όσα θα προκύψουν για τους ιδίους από την πιστή εφαρμογή των διατάξεων – για να μην υπάρξουν και δω νομικές παρατυπίες !!! – τους καλέσαμε και συμφωνή-σαμε μαζί τους σε όσα μας έθεσαν εκτός της παραμονής τους στον σημερινό χώρο. Είπαμε να μεταφερθούν εκεί όσοι δραστηριοποιούνται και σήμερα, η κλήρωση των θέσεων να γίνει παρουσία τους και κάποιες άλλες λεπτομέρειες άνευ ιδιαίτερης σημασίας .
Αφού ζητούν τώρα πιστή εφαρμογή του νόμου αυτό θα γίνει .
Ο Δήμος είναι έτοιμος και απόλυτα σύμφωνος με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του σχετικού νόμου . Δηλαδή :
1. Ο Δήμος , με απόφαση του Δημ. Συμβούλιο, αποφασίζει με τα προαναφερθέντα κριτήρια για την χωροθέτηση της λαϊκής. Η απόφαση αυτή υπάρχει και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (18-3) .Οι λαϊκές χωροθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο . Ακόμα και σε αύλειους χώρους εκκλησιών θα μπορούσε να χωροθετηθεί . Αυτό έχει γίνει και στην περίπτωσή μας.
2. Απαιτείται κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου -που έχει ήδη γίνει – και χάραξη και αρίθμηση των θέσεων, που γίνεται. Όλοι έχουν στα χέρια τους την οριζοντιογραφία και τις προβλεπόμενες θέσεις.
3. Θα υποβληθεί το σχετικό τοπογραφικό άμεσα όπου δει καθώς και ο αριθμός των θέσεων που φαίνονται στο παραπάνω σχέδιο .
4. Όσο για την ψήφιση του κανονισμού είναι απλούστατη υπόθεση αφού υπάρχει πρότυπο υπόδειγμα από τα αρμόδια υπουργεία . Είπαμε όμως να λειτουργήσει 2-3 μήνες να δούμε αν υπάρχουν ζητήματα ώστε να διαμορφωθεί αυτός ο κανονισμός που θα ταιριάζει στην λαϊκη της πόλης.
Και τέλος η Περιφέρεια Κρήτης θα προχωρήσει στα παρακάτω . Άρα απλώς θα υπάρξει κάποια επιπλέον καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου και όχι ανατροπή του .
Υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα. Η μετακίνηση της λαϊκής απαιτεί όλη την παραπάνω διαδικασία;
Η μετακίνηση στην νέα θέση δεν αποτελεί νέα λαϊκή αγορά . Στο αρθ. 27 του νόμου ( ίδρυση, μετακίνηση, επέκταση και κατάργηση λαϊκών αγορών) δεν υπάρχει κάποια διαδικασία για τις μετακινήσεις. Παρά μόνο για νέες – δηλαδή νεοδημιουργού-μενες λαϊκές – όπου υπάρχουν διάφοροι παράμετροι (π.χ. ίσος αριθμός θέσεων – εμπόρων και παραγωγών) και προκήρυξη κάλυψης των νέων θέσεων . Εδώ όμως έχουμε υφιστάμενες θέσεις !!! Θα τις ξαναπροκηρύξουμε; Και όσοι έχουν; Θα τις χάσουν;
Κλείνοντας λοιπόν θέλω να πω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να το προχωρήσουμε όπως ήταν η αρχική ‘’συμφωνία’’ με τον σύλλογο γιατί η νέα διαδικασία μάλλον θα δημιουργήσει θέματα στους ίδιους (παραγωγούς και εμπόρους).
Γιατί η χωροθέτηση δεν θα αλλάξει . Ούτε στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας μπαίνει τέτοιο ζήτημα . Ζητείται η τήρηση των κείμενων διατάξεων.
Ας το ξαναδούν λοιπόν με ηρεμία και νηφαλιότητα . Ας κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές και τους παλικαρισμούς ορισμένων.
Εδώ είμαστε για να προσπαθήσουμε όλοι για την εξυπηρέτηση του δημότη.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Αντώνης Ζερβός