Skip to main content
Δελτία Tύπου

Δεν θα χάσει κανείς παραγωγός πωλητής την θέση του στην Λαϊκή Αγορά. Ωστόσο είναι ανάγκη να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο λειτουργίας της

Από 22 Αυγούστου, 2023Χωρίς σχόλια

“Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι να χάσει κανείς παραγωγός – πωλητής την θέση του στη Λαϊκή αγορά, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εν λόγω επαγγελματίες, ότι λόγω των νέων συνθηκών, των νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και των δυνατοτήτων της πόλης, θα πρέπει να υπάρξει νέος τρόπος στην λειτουργία της”.
Στην δήλωση αυτή προέβη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τις συστάσεις του ελεγκτικού μηχανισμού της Αστυνομίας (επιβολή διοικητικού προστίμου στους πωλητές που θα εγκαταστήσουν πάγκους την ερχόμενη Τετάρτη στην Εθν. Αντιστάσεως).
Ο ίδιος αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Λαϊκής Αγοράς από την αρχή της εαρινής περιόδου, υπενθύμισε ότι από τις 27 Μαρτίου, υπήρξε συμφωνία για την διαδικασία που θα πρέπει ν΄ ακολουθηθεί (κλήρωση θέσεων) με την δική τους παρουσία, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, ενώ είχαν ενημερωθεί εξ αρχής για την απόφαση του Δ.Σ καθώς και για την δυνατότητα πρόσθετων τμημάτων στους κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν δίπλα στον χώρο της νέας λαϊκής, γεγονός που δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν εκεί οι έμποροι και να παραμείνουν οι παραγωγοί στον χώρο που είχε προβλεφθεί από την αρχή.
Κατά συνέπεια, οι 64 προβλεπόμενες θέσεις, θα μοιραζόταν στις 50 – 52 παραγωγικές άδεις που υπάρχουν.
Παρά τις επανειλημμένες προτροπές της δημοτικής αρχής, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα θέση της Λαϊκής Αγοράς (επαρκής αριθμός θέσεων πάρκινγκ, δυνατότητα εισόδου από πολλές πλευρές και όχι μόνο από ένα μέτωπο), στην δεύτερη συνάντηση παραγωγών – πωλητών που πραγματοποιήθηκε παρουσία του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας από την Κρήτη (14/6), υπήρξε απαξίωση της πρότασης και οι συνομιλίες έληξαν άδοξα με ύβρεις και ακρότητες…
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι να χάσει κανένας παραγωγός – πωλητής την θέση του στην Λαϊκή Αγορά, τόνισε ότι οι θέσεις που οι ίδιοι διαγράμμισαν στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως – χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια – προέβλεπαν 3 μ. ανά παραγωγό και 0,50 μ. διάδρομο ανάμεσα τους, ενώ στην νέα θέση υπάρχει πρόβλεψη για 3,5 μ. και πλέον του ενός μέτρου διάδρομος, εάν οι θέσεις που θα μοιραστούν στο ήδη διαμορφωμένο κομμάτι θα είναι μόνο για τους παραγωγούς.
Να σημειώσουμε ότι σε σχετική απεικόνιση (αεροφωτογραφίες) που έχει στην διάθεση της η Δημοτική Αρχή, φαίνεται η αταξία που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Λαϊκής καθώς και η αδυναμία κίνησης αυτοκινήτου (πρώτες βοήθειες – πυροσβεστική) καθώς και η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

“Καλούμε τους εκπροσώπους της Λαϊκής Αγοράς, να προσέλθουν στον Δήμο για να συζητήσουμε τις ενδεχόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, επεσήμανε ο κ. Ζερβός. Είμαστε “ανοικτοί” με την προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί η αρχική θέση του Δ.Σ που εκφράστηκε με την σημαντικότατη πλειοψηφία (18 – 5 ) στην απόφαση που πάρθηκε για την λαϊκή αγορά, χωρίς ν αλλάξει η “φιλοσοφία” που την διέπει με γνώμονα να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο.
Δεν επιθυμούμε να ταλαιπωρείται ο πολίτης, αλλά ούτε και οι παραγωγοί, οι οποίοι δυστυχώς σύρονται από κάποιους που θεωρούν, ότι με “παλικαρισμούς”, μπορούν να κυλήσουν τα πράγματα παρακάτω”.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο χώρος που φιλοξενείται σήμερα η Λαϊκή, θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει αν δεν υπήρχαν κωλύματα από τις παρακείμενες δομές (Μουσείο, Σχολείο, Νοσοκομείο), ενώ η έκταση των 2 στρεμμάτων που επικαλούνται οι εκπρόσωποι της, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνολικά γιατί όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες τοποθετώντας πάγκους και από τις δυο πλευρές του δρόμου, δεν απομένει χώρος για την κίνηση αυτοκινήτου πρώτης ανάγκης εάν παραστεί ανάγκη.
Ωστόσο στο νέο χώρο φιλοξενίας της, έχουν διαμορφωθεί 2 στρέμματα όπως φαίνεται στην παρακάτω αποτύπωση (κίτρινη γραμμή) καθώς και και οι πρόσθετοι χώροι (κόκκινη γραμμή) οι οποίοι μπορούν ν΄ αυξηθούν και να διατεθούν στους εμπόρους, ώστε ν΄ αναπτυχθεί Λαϊκή χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της γειτονιάς, όπως συμβαίνει στην περιοχή όπου σήμερα φιλοξενείται. Επιπλέον υπάρχουν γύρω χώροι στάθμευσης για να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και οι παραγωγοί να τροφοδοτούν τους πάγκους τους στις θέσεις που λειτουργούν.
Μάλιστα, αναφερόμενος σε τηλεφώνημα που δέχτηκε από παραγωγό, η οποία υπακούοντας τις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας, δεν συμμετείχε στην Λαϊκή Αγορά της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Ζερβός, υπογράμμισε επίσης ότι : “ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα για να επανέλθει η τάξη και η ηρεμία στην πόλη, μεταξύ των πολιτών και παραγωγών. “Είμαστε εδώ – επανέλαβε – περιμένουμε τους δυο εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για την απόδοση των θέσεων στους έχοντες άδεια λειτουργίας και επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για μετακίνηση και όχι για δημιουργία νέας αγοράς, άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί καμία θέση, από τους έχοντες άδεια λειτουργίας στην παρούσα αγορά. Από κει και πέρα σε συνεννόηση με τις αρχές ελέγχου, προφανώς από την επόμενη Τετάρτη θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες αφού δεν τηρείται πλέον η νομιμότητα λειτουργίας της.
Δεν επιθυμούμε – επεσήμανε τέλος – οξύτητα και εντάσεις, θέλουμε ηρεμία, αλλά θέλουμε και ανθρώπους που να έχουν πράγματι διάθεση να συζητήσουν για να βρούμε λύσεις και όχι απλά για να επαναφέρουμε την αναρχία που υπήρχε καλώς ή κακώς μέχρι σήμερα στην λειτουργία της ”.