Skip to main content
Δελτία Tύπου

Συνάντηση εργασίας για την προγραμματιζόμενη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου “ΜΙΝΩΑΣ 2024”

Από 5 Απριλίου, 2024Χωρίς σχόλια

Έκτακτη συνάντηση εργασίας για την προγραμματιζόμενη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου που αφορά στην αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024», πραγματοποιήθηκε (4/4) στο Δήμο Αγίου Νικολάου με την παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Συγκεκριμένα η Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης περιλαμβάνει : Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 R εκδηλώνεται στον υποθαλάσσιο χώρο, 20 km ΒΑ της πόλης των Χανίων που προήλθε από την ενεργοποίηση υφιστάμενου ρήγματος με διεύθυνση Β-Ν Κι επηρεάζει τις Π.Ε Χανίων και Ρεθύμνης.

Στη συνέχεια 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7,2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε Ηρακλείου – Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα ( Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης. Από τον σεισμό προκαλούνται δεκάδες τραυματισμοί και εγκλωβισμοί, καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων, δομικές βλάβες σε δίκτυα με οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποιία, καταστροφές σε οδικούς άξονες και το λοιπό οδικό δίκτυο, βλάβες σε λιμάνια, βλάβες σε δίκτυα και κρίσιμες υποδομές, ενώ γίνεται εκκένωση σχολείων και κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών. Παρατηρούνται επιπρόσθετα βλάβες μη δομικού χαρακτήρα και επιπτώσεις σε κρίσιμες βιομηχανικές υποδομές.

Η εξέλιξη των επεισοδίων ακολουθεί μία κλιμακωτή διάταξη και εμπλοκή των Επιχειρησιακών Φορέων, των συμπλεκόμενων και του κοινού, γεγονός το οποίο επιτρέπει ν΄ αποτυπωθούν σε κάθε στάδιο οι ενέργειες και ν΄ αξιολογηθεί σε κάθε βήμα η άσκηση.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι : «Πρόκειται για μια άσκηση πεδίου, πλήρους ανάπτυξης, σε όλη δηλαδή την Κρήτη. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που σχεδιάζεται για να εκτελεστεί στον ελλαδικό χώρο και ουσιαστικά πρόκειται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και όλων των συνοδών φαινομένων τα οποία προκύπτουν από σεισμικό κίνδυνο. Ο σχεδιασμός της, έχει ήδη ξεκινήσει, αρχικά πραγματοποιήθηκε επί χάρτου και στις αρχές Απριλίου στο πεδίο».

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι η άσκηση «αφορά ένα σύνολο κινδύνων που μπορούν να εκδηλωθούν, δηλαδή σεισμός, τσουνάμι, κατολισθήσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, βιομηχανικό ατύχημα, σε οδικό δίκτυο, σε νοσοκομειακές μονάδες. Η άσκηση στοχεύει να δοκιμαστούν στην πράξη  όλοι οι συμμετέχοντες, να ελέγξουμε τα σχέδια, να εκπαιδεύσουμε ομάδες πληθυσμού και κυρίως κρίσιμες ομάδες όπως οι μαθητές και οι καθηγητές και να εξελιχθεί η άσκηση μέσα από συγκεκριμένα επεισόδια τα οποία θα αναπτυχθούν σε όλη την Κρήτη και το κυριότερο να φανούν και να καταγραφούν οι αδυναμίες σε κάθε επίπεδο και στις υποδομές, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό στόχων ανθεκτικότητας στις καταστροφές », επισήμανε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως «προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για ανάλογες ασκήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης ανέφερε ότι : « τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για τις αδυναμίες και την έλλειψη ανθεκτικότητας ορισμένων δημόσιων υποδομών σε ξηρά και σε θάλασσα, είναι αναγκαίο να οδηγήσουν σ΄ ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη επαρκών και σύγχρονων υποδομών με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις που θα εκ πληρούν τα κριτήρια που θα έχουν τεθεί».